SEBZE VE MEYVE TİCARETİNDE
ZORUNLU STANDARTLAR GELDİ

(04 Ekim 2017 Çarşamba)
Gümrük ve
Ticaret Bakanlığı, sebze ve meyvelerin taşınmasında kullanılan ambalajlara,
üretim ve kullanım şekilleri ile edatları açısından standart getirildiğini,
sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan kişilerin bu ambalajları kullanmasının
zorunlu kılındığını açıkladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından
hazırlanan, 'Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması
Gereken Standart Uygulamalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' bugün
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konuya ilişkin Gümrük ve
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye İstatistik
Kurumu'nun verilerine göre 2016 yılında ülkemizde sebze üretim miktarı 30,3
milyon ton, meyve üretim miktarı ise 19 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
Ülkemiz toplam 49,3 milyon tonluk sebze ve meyve üretimi ile dünyada sayılı
ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemizin üretimde gösterdiği bu başarının
pazarlama aşamasında da kesintisiz sürdürülmesine yönelik olarak bakanlığımızca
son dönemde sebze ve meyve ticaretinde izlenebilirliğin sağlanması ve kayıt
dışılığın azaltılması, toptancı hallerinin modernizasyonu, üretici örgütlerinin
pazarlama aşamasında aktif hale gelmesi başlıkları altında özetlenebilecek çok
önemli çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca sebze ve meyve ticaretimizdeki
yüksek zayi oranının düşürülmesi ve bu şekilde arz dalgalanmalarının
engellenerek fiyatların enflasyon üzerine etkisinin azaltılması bir diğer
önemli çalışma alanımızdır. Sebze ve meyvelerin yaklaşık yüzde 20 ila 25'inin
pazarlama aşamasında zayi olduğu bilinmektedir. Hatta ürüne göre bu zayi oranı
yüzde 40'lara da varabilmektedir. Söz konusu oranın makul seviyelere
çekilebilmesi amacıyla, ürünlerin ambalajlanması, taşınması, depolanması ve
perakende satışa sunulmasına ilişkin standartların mecburi uygulamaya konulması
yani sebze ve meyve lojistiğinde standart uygulamalara geçişe ve soğuk zincirde
taşımaya yönelik çalışmalarımızı tamamladık. Bilindiği üzere gıda lojistiği,
gıda maddelerinin paketleme, taşınma ve depolamalarında gıdanın özelliklerine
uygun koşullarda (sıcaklık ve nem) korunmasıdır. Bu koşulları sağlayacak
ekipman ve araçların bakımı ve kontrolü son derece önemlidir. Sıcaklık, nem
değişim ve dalgalanmaları, ürünlerin fiziksel, duyusal ve kimyasal yapılarında
mikroorganizma faaliyetleri oluşturarak değişime neden olduğundan soğuk
zincirin önemi büyüktür. Bu çerçevede sebze ve meyve fiyatlarındaki
dalgalanmaların ve bu fiyatların enflasyon üzerine olumsuz etkisinin en az
indirilmesini teminen ve özellikle piyasada standart uygulamaların bulunmayışı
ve lojistik tesis kapasitesindeki yetersizlikten kaynaklı yüksek zayiatın
azaltılması amacıyla sebze ve meyvelerin hasat yerinden perakende satış yerine
ulaşımındaki arz zinciri olarak ifade edilen pazarlama kanalının bütün
aşamalarına yönelik (ambalajlama, taşıma ve depolama gibi) standart
uygulamaları gösterecek şekilde bakanlığımızca hazırlanan 'Sebze ve Meyvelerin
Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standart Uygulamalara İlişkin
Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' 03/10/2017 tarihli ve 30199 sayılı Resmi
Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir" denildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile sebze ve meyvelerin taşınmasında kullanılan ambalajlara, üretim ve kullanım şekilleri ile edatları açısından standart getirildiği, sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan kişilerin bu ambalajları kullanmasının zorunlu kılındığı belirtilerek, "Öte yandan standart ambalajlara konulmuş bu ürünlerin olumsuz hava koşullarından etkilenmemelerini teminen frigorifik araçlarla taşınması öngörülmüştür. Yine sebze ve meyvelerin depolanacağı depolama alanları içinde zorunlu standartlar belirlenmiştir. Ayrıca sebze ve meyvelerin tüketiciyle buluştuğu en önemli noktalar olan ve önemli oranda ürün zayiatının gerçekleştiği perakende satış noktalarında da sebze ve meyvelerin soğutuculu reyonlarda satışa sunulması zorunlu kılınmıştır. Piyasanın bu standart uygulamalara adaptasyonu için de 2019 yılı başına kadar bir geçiş süresi öngörülmüştür. Söz konusu çalışmaların hayata geçirilmesiyle birlikte sebze ve meyvelerin ön soğutmaya tabi tutulması, frigorifik araçlar ile taşınması ve soğuk hava depolarında muhafaza edilmesi, diğer bir ifadeyle soğuk zincirin kurulması sağlanacaktır. Tüm bu çalışmalarla yüksek zayi oranının azaltılması suretiyle piyasaya arz miktarı artacak bu durum perakende satış fiyatlarını orta vadede olumlu etkileyecektir. Standart uygulamalar aynı zamanda lojistik maliyetleri de düşürecektir. ve dahası iklim koşullarından kaynaklı arz dalgalanmalarının önüne geçilebilecektir. ve belki de ön önemlisi sebze ve meyvelerin hasat yerinden tüketicilerimizin mutfağına daha hijyenik ortamda ve gıda güvenilirliğine uygun şekilde gelmesi sağlanacaktır. Standartların zorunlu uygulamaya konulması kısa vadede meslek mensupları üzerinde bir maliyet baskısı oluşturacağı malumumuzdur. Bu maliyetlerin minimize edilmesi ve geçiş sürecinin hızlandırılmasını teminen standartlara uyumu kolaylaştırıcı teşvik mekanizmaları üzerinde de çalışmalarımız devam etmektedir" açıklaması yapıldı. (İlker Turak / İHA)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder